Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Samsun Şubesi ev sahipliğinde 2. Uluslararası Samsun İkiztepe Sağlık Zirvesi 23 ülkeden 200’ün üzerinde sağlık sektörü temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Zirvenin Samsun ve Türkiye açısından sağlık sektörü alanında çok önemli olduğunu ifade eden Samsun Valisi Orhan Tavlı, “Onur, gurur ve coşkuyla kutladığımız bu önemli haftada Milli Mücadele’nin şehri Samsun’umuzda Uluslararası İkiztepe Sağlık Zirvesi’nin düzenlenmesini anlamlı buluyorum. Ben kendi adıma burada yapılan sunumlardan, konuşmalardan faydalandım. Ben özellikle Samsun’umuzda eğitimden sağlığa, altyapıdan kültür ve turizme her alanda verdikleri desteklerden dolayı Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere Cumhurbaşkanlığı kabinesinin çok kıymetli bakanlarımıza, Samsun milletvekillerimize özellikle şükranlarımı, teşekkürlerimi huzurlarınıza ifade etmek istiyorum. Çünkü sağlıkta yapılan değişim ve dönüşüm merkezi hükümetimizin Samsun’a verdiği güç ve öncelikle hayata geçti. Özellikle sağlık sektöründe çalışan hekimlerimize, yardımcı personelimize ve insan sağlığını o güzel kalpleriyle yürekleriyle saran tüm sağlık çalışanlarına huzurlarınıza şükranlarımı sunuyorum” dedi.
ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın zirvenin açılış konuşmasında, Türkiye’nin tüm bölgelerinde ve 34 ülkede hizmet veren bir sivil toplum kuruluşu haline geldiklerini söyledi. Sağlık sektöründe olduğu gibi Türkiye’nin sanayi, ihracat, teknoloji ve özellikle savunma sanayisine ev sahipliği yapan bir ülke konumuna geldiğini belirten Aydın, şu görüşleri dile getirdi:
“Türkiye sağlık sektöründe de dünyanın en önemli pazarlarından biri olacak. Samsun da şüphesiz, Türkiye’de bu işi en önde taşıyan şehirlerden biri olacak. İnanıyoruz ki yakın tarihte teknolojisiyle turizmiyle sanayisiyle Samsun, dünyada çok üst seviyelere ulaşmış bir şehir olacaktır.”
2023’te 62 milyar liralık sağlık turizmi yatırımı yapıldı
Aydın, Bakanlık verilerine göre Türkiye’de sağlık turizmi alanında 2023’te 404 yatırım teşvikiyle 62 milyar liralık yatırım yapıldığını anlatarak, “Bugün 23 ülkeyi konuşuyorken, inşallah önümüzdeki sene 50 ülkeden katılımcıları, misyonerleri burada misafir edeceğimiz bir toplantıya, zirveye ulaşacağımıza inancımız tam. Bu zirvenin başta şehrimiz olmak üzere ülkemiz ekonomisine, ihracatımıza, istihdamımıza ve özellikle Karadeniz Bölgesi’ndeki yatırımlara öncülük etmesini niyaz ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Aksoy: “Mal ihracatında 256 milyar TL, hizmet ihracatında ise 102 milyar dolar seviyesine geldik”
Türkiye’nin yaptığı çalışmalar ile son yıllarda özellikle mal ihracatında önemli bir seviyeye geldiğinin altını çizen Ticaret Bakanlığı Hizmet İhracatı Daire Başkanı Tarık Aksoy, “Bildiğiniz üzere ülkemiz 1980’li yıllardan itibaren ihracata dayalı bir büyüme, iktisadi büyüme modeli benimsedi ve bu anlamda da ihracat ülkemizin ekonomik sürdürülebilirliği anlamında en önemli konulardan birisi. Özellikle 2023 yılında mal ihracatında 256 milyar dolarlık bir seviyeye geldiğimizi görüyoruz. Hizmet ihracatında ise 102 milyar dolarlık bir ihracat yaptığımızı görüyoruz. Tabii bunlar nominal değerler. Nominal değerlerin ötesinde bakmamız gereken dünyadaki pastadan pazardan aldığımız paydır. Buna baktığımız zaman da mal ihracatında küresel pazardan yüzde 1,1 pay aldığımızı görüyoruz. Hizmet ihracatına baktığımızda ise yüzde 1,3 pay aldığımızı görüyoruz. 1980’lerden itibaren yaklaşık 40 yıllık süreçteki çalışmaların neticesinde özellikle son yıllarda mal ihracatında yüzde 0,80-0,90’lık seviyelerden yüzde 1’lik seviyeye geldiğimizi düşündüğümüz zaman sadece 10 yıllık bir süreçte yapılan çalışmalar neticesinde mal ihracatıyla hemen hemen dünyadan aynı payı alıyor olmamız hizmet ihracatının ülkemiz için ne kadar önemli, ülkemizin bu konuda ne kadar potansiyel olduğunu gösteriyor” dedi.
Rektör Ünal: “Zirve, tedavi ve sağlık gereksinimlerinin maliyetinin düşürülmesi açısından önemli”
Yaşlanan dünyada sağlık alanındaki gereksinimlerin ve ihtiyaçlarının maliyetinin düşürülmesi için yapılan çalışmaları desteklediklerini vurgulayan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Bugün İkiztepe’yi sembolleştiren cerrahi müdahaleler bugün bizim gurur kaynağımız. Bu topraklarda yapılmış ve onların üzerinden de bu değeri sürdürmek istiyoruz. Ancak bunu sürdürebilmek için bunun AR-GE’sinin ıskalanmaması gerektiğini, her halükarda yönetilmesi, yürütülmesi gerektiğini düşünüyorum. Dünya yaşlanıyor, hepimiz yaşlanıyoruz. Birey olarak yaşlanıyoruz ama aynı zamanda dünya da yaşlanıyor. Dünya fiziki olarak da yaşlanıyor. Sadece insan yaşı itibariyle değil yaşlandığında bu müdahale biraz daha zorunlu hale geliyor. Yani buradaki bugünkü zirve açısından baktığımızda sağlık harcamalarının hızlı bir şekilde artacağı anlamına geliyor. Ama dünyadaki yapılanmayı da dikkate aldığımızda yani örgütlenmeyi devletler, bloklar bu örgütlenmeyi de dikkate aldığımızda aslında zirvenin önemi burada ortaya çıkıyor. Zirvenin yaptığı şey doğrudan üretenler, en azından bir elde tüketen, bir elde taşıyan buradaki oluşumları bir araya getirmesi, özellikle de dünya üzerinde hakim olan, kendi ürettikleri marka, ürettikleri algı dışında hiçbir şeyin kullanımına, hiçbir şeyin gün yüzüne çıkmasına izin vermeyen, biraz da örgütlü ve ideolojik yapılanma karşısında bu zirvenin çok önemli bir anlamı var. Bu zirve buluşturuyor. Bu zirve aslında artan sağlık gereksinimi, tedavi ve benzeri gereksinimlerin maliyetini düşürmesi açısından son derece önemli” diye konuştu.
ASKON Samsun Şube Başkanı Ahmet Alp Doğru, 2022’de ilkini gerçekleştirdikleri İkiztepe Sağlık Zirvesi’nin kente ve ülkeye sağlık turizmi açısından oldukça katkı sağladığını vurguladı. İlk zirve sonrasında bir yıl içinde sağlık turizmine ilave 3 milyon dolar, tıbbi cihaz ve malzeme ihracatına 3.5 milyon dolar katkı sağlandığına dikkat çekti.
Programa, Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, SAMÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Ticaret Bakanlığı Hizmet İhracatı Daire Başkanı Tarık Aksoy Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Nihat Soğuk, CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman ile sağlık sektöründen temsilciler katıldı. Ticaret Bakanlığı, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Samsun Üniversitesi (SAMÜ) ve İl Sağlık Müdürlüğünün katkılarıyla düzenlenen İkiztepe Sağlık Zirvesi, 18 Mayıs’ta sona erdi.