Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın tarafından açıklanan ‘Anadolu Kalkınma Politikası’ kapsamındaki yatırımlardan ilkinin temeli Erbaa’da düzenlenen temel atma töreni ile gerçekleştirildi. OMA Fil fabrikası 50 milyon dolarlık ihracat kapasitesi ve yıllık 4 bin ton rekor üretimi ile Avrupa’nın en büyüğü olma özelliğini taşıyor.
ASKON tarafından başlatılan Anadolu Kalkınma Politikası kapsamında Anadolu’ya yatırım zincirinin ilk halkası Tokat’ın Erbaa ilçesine yapılan yatırımla başladı.
Törene 65. dönem T.C Hükümeti Başbakanı ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Samsun Milletvekili Ahmet Demircan, AK Parti Tokat milletvekilleri Mustafa Aslan, Yusuf Beyazıt, Tokat Valisi Ozan Balcı, ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, Erbaa Kaymakamı Mustafa Temiz, Erbaa Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl, ASKON Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda iş insanı katıldı.
Törende konuşan Binali Yıldırım, “Yatırım, üretim, istihdam. Erbaa’da çok güzel bir iş yapılıyor. Bu zor zaman bu belirsizlik döneminde üyeleriyle beraber burada Tokat’ta, Erbaa’da bu yatırım kararını alınması hakikaten her türlü takdirin, tebrikin üstündedir. ASKON Genel başkanı Orhan Aydın başta olmak üzere tüm yatırımcılara ülkem adına teşekkür ediyorum. Burada bu yatırımlar tamamlanınca aileleriyle birlikte on bin insanımız ekmek yiyecek. Erbaa Organize Sanayi Bölgesi bir kültürü olan bölge. Karma sanayi bölgesi, toprak sanayi bölgesi ama bir vizyonla hazırlanmış. Bir milyon altı yüz bin metrekarelik alanda çevre hassasiyeti başından beri düşünülerek kurulmuş bir organize sanayi bölgesi ve kararlılıkla gelişimini, ilerlemesini sürdürüyor. Bu yapılacak on yatırım, yahut on beşe çıkacak yatırımla beraber buranın cazibesi ülke çapında çok daha artmış olacak. Dünyada bu korona salgını öncesi var sonrası var. Korona salgını sonrasında bütün ezberler bozulacak. Bu ülkemiz için çok büyük bir fırsatı beraberinde getiriyor değerli dostlar. Eskiden zenginlikler doğudan batıya doğru giderdi. İpekyolu. Son elli yılda hep böyle oldu. Ama şimdi tersine döndü. Batıya giderken de Türkiye’den geçiyordu. Doğuya döndüğünde de yine Türkiye’den geçecek. Rabbim bize petrol gibi ayrıcalıklı bir imkan vermemiş. Ama bize öyle bir coğrafya vermiş ki bu coğrafya, hani coğrafya kader diyor ya İbn-i Haldun; bu coğrafya bizim kaderimiz” dedi.
Temel Atma törenine ev sahipliği yapan ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın’da konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
Hedefimiz Türkiye’nin 81 Şehri
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği olarak bir süredir ülkemiz ekonomisine büyük katkısı olacağına inandığımız bir hedefimiz var. Ve bu hedefimizin adı da; ‘Anadolu Kalkınma Politikasıdır.’ Hedefimiz Türkiye’nin 81 vilayetinde sanayinin, turizmin, hizmet sektörünün, tarımın Türkiye’nin her vilayetine yayılması, ülkemizin her vilayetinin çalışan bir şehir haline dönüştürülmesidir. Ülke olarak yeni kalkınma modellinde önceliğimiz, göçü durdurmak ve tersine göçü sağlamak olmalıdır. Bu da ancak sanayide kalkınma ile olacaktır. Bugün geldiğimiz noktada; İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli üçgeni dolmuş ve doygunluğunu tamamlamıştır. Dönem 20 milyonun çalışıp ürettiği ile kalkınmasını yürüten bir ülke değil, 81 milyonun katkısı ile büyüyen bir ülke olma zamanıdır.
Pandemide Yatırımı ve İstihdamı Tercih Eden Girişimcilerime Teşekkür Ediyorum
Faizlerin son derece yüksek olduğu, dövizin zirve yaptığı pandemi ortamında, bugün burada parasını faize, dövize ve altına yatırmayarak, yatırımı ve istihdamı tercih eden birbirinden değerli 10 firmamızı canı gönülden tebrik ediyorum. Bu girişimcilik ruhunuz aynı zamanda sizlerin ne derece vatan ve millet sevgisi ile dolu olduğunuzun da ayrıca bir göstergesidir. Anadoluluk ruhu zor dönemde kolayı tercih etmeyi değil, taşın altına elimizi koymayı gerektirir. Umarım sizin bu girişimci ruhunuz nice iş insanlarımıza da örnek bir davranış olur.
Avrupa’nın En Büyük Tesisi
Başkan Aydın ayrıca temeli atılan tesisin 50 milyon dolarlık ihracatı ekonomimize kazandıracak olan bir proje olduğunu ve bu yönü ile Avrupa’nın en büyük OMA FİL’in gipe iplik fabrikası olma özelliğini taşıdığını belirtti. Tesis ilk etapta 10 metrekare kapalı alandan oluşacak. Proje tam kapasiteye ulaştığında büyük bir ar-ge merkezi ile birlikte 30 bin metrekare alanda faaliyette bulunacak ve yıllık 4 bin ton rekor üretim gerçekleştirecek.