Anadolu Aslanları İşadamları Derneği, ‘İnşaat Sektörünün Geleceği ve İmar Barışı’ adlı paneli ASKON Genel Merkezi’nde geniş bir katılım ile gerçekleştirdi.
Moderatörlüğünü ASKON İnşaat Yapı Malzemeleri ve Mobilya Sektörü Başkanı Murat Yılmaz’ın yaptığı panelde konuşmacı olarak GYO Derneği Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Gürsel Öngören, Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdür Yardımcıları Sezai Köse ve Mehmet Sabri Kaplan Beyler yeraldılar.
Panelin açılış konuşmasını ASKON Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Başyiğit yaptı. Başyiğit ASKON olarak üyelere yönelik bu tarz bilgilendirme toplantılarına önem verdiklerini belirterek dönem dönem bu toplantıları yapmaya devam edeceklerini belirtti. Başyiğit’in ardından katılımcılara hitap eden ASKON İnşaat Yapı Malzemeleri ve Mobilya Sektörü Başkanı Murat Yılmaz, ‘Bu af binalarımızın resmiyete dökülmesi anlamını taşıyor. Bu yasa devletin vatandaşla ihtilaflarına son veren, kavgaları bitiren, bir taraftan da ekonomik bir değer taşıyan yasa. Bu yasanın arkasından imar yasaları getirilerek kentsel dönüşüme hız verilecektir.’ dedi.
Yılmaz konuya ilişkin konuşmasını şu şekilde sürdürdü;
Biz istiyoruz ki güzelim ülkemiz için bu bir milat olsun. Marka şehirlerimiz; havasının, suyunun, coğrafi özelliklerinin ve risklerinin bütünü ile değerlendirerek yeniden hayat bulsun. Millet Bahçesi tarzı geniş yeşil alanları olan, meydanı ve otoparkı olan, itfaiye araçlarının rahat giriş çıkış yapabileceği yolları olan mahallelerimiz, sokaklarımız olsun. Her yer kendi bütünü içerinde değerlendirerek bir estetiğe bürünsün. Aslında devletimiz kadar bizlere de büyük sorumluluklar düşüyor. Hiç birimiz çirkin bir mimariye, itfaiyenin giremediği yerleşim yerlerini arzulamayız. Bu barış ile birlikte gerekli sorumluluğu üzerlerimize alarak iyiyi, güzeli ortaya çıkaracak çalışmalara katkılarda bulunalım. Kanunların, yönetmeliklerin zaaflarını değerlendirerek, güzelim şehirlerimizin görüntüsünü bozacak yapılaşmalara girmeyelim. Kuşların geçiş güzergâhlarına, canlıların su alanlarına, yaşamın canlılığını gösterdiği her noktaya saygı gösterelim. Örnekleri çok. Bugün Ayasofya’nın, Sultan Ahmet’in yani tarihi yarımadanın siluetinde camdan kuleleri görmek hangi birimizin hoşuna gidiyor, elbette hiçbirimizin. Bu nedenle bu fırsatı iyi değerlendirelim.
ÖNGÖREN: Kasım ayından itibaren canlanma göreceğiz
GYO Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gürsel Öngören’de inşaat sektörünün sorunlarına değindi. ABD Merkez Bankası’nın faiz kararı ile birlikte paranın rotasını ABD’ye çevirdiğini belirten Öngören bu nedenle kurda yükselme yaşandığını belitti. Bu durumun inşaat sektörünü de etkilediğini söyleyen Öngören, 700 binlik konut talebi varken yaşanılan bu sıkıntı nedeniyle arz-talep dengesinde bozulma olduğunu, insanların dövizdeki bu hareketlenmeyi beklediklerini belirtti. Zaman içinde Yeni Normal ekonomi ne ise insanların zamanla bu duruma göre hareket edeceklerini söyleyerek, 100 günlük eylem planı ile birlikte sektörde de Kasım ayından itibaren bir canlanmanın yaşanılacağını söyledi.
KÖSE: Gecekondudan apartmanlaşmaya dönen şehirlerde yaşıyoruz
Katılımcılara hitap eden Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdür Yardımcısı Sezai Köse, gecekondudan apartmanlaşmaya dönen şehirlerde yaşadığımızı belirterek, iklimin de değişmesiyle birlikte bu olumsuz tabloyu bugün sel vb nedenlerle yıkılan binalar görerek yaşadığımızı söyledi. Bizim ne kadar yapımız var sorusunun cevabını bulamadıklarını belirten Köse, elde yapı stoğuna ilişkin uydu fotoğrafları hariç bir veri yok. Bu da altyapı planlamalarının sağlıklı yapılmasını engelliyor. Yıkmaya kalksak İstanbul’un en az %60’ı-70’i kaçak yapı konumunda dedi. İmar barışı müracaatlarının 31 Ekim 2018 tarihine kadar olacağını, ödemelerin de 31 Aralık 2018 tarihinde son bulacağını söyledi. Köse ayrıca İmar Barışıyla ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Programın sonunda soru-cevap yapılarak akıllarda kalan sorulara cevaplar verildi.