Büyük sanayi bölgelerinde teşviklerin giderek azaldığına dikkat çeken Anadolu Aslanlan İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, 5’inci ve 6*ncı bölge teşvikleri kapsamında, Anadolu’nun birçok şehrinde sanayicilere eşi görülmemiş fırsatlar sunulduğuna dikkat çekti.
DÜNYA yazan Dr. Rüştü Bozkurt ile bir araya gelen ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, büyük şehirlerin sanayiciler için eskisi kadar cazip olmadığını belirtti ve Türkiye’nin geleceği için sanayide kümelenmenin gerekliliğine dikkat çekti. Orhan Aydın, “Dünyanın tüm güçlü ekonomileri bu modelle çalışıyor. Biz de sanayimizi, sektöre göre 81 ile yaymak zorundayız. Ülkemizde havlu sektöründe Denizli’de, halı sektöründe ise Gaziantep’te kümelenmenin en iyi örneklerini görüyoruz. Sektörel uzmanlığı olan şehir sayısını artırmalıyız” dedi.
‘’İstanbul’a göç veren 10 şehir 6’ncı bölge teşvikleri kapsamına alınmalı”
Başta İstanbul olmak üzere birçok büyük şehirde görülen yığılmanın dağıtılması gerekliliğine dikkat çeken Aydın şu bilgileri verdi “İstanbul’a en çok göç veren 10 şehri belirledik. Sivas, Kastamonu, Ordu, Giresun, Tokat, Erzurum, Samsun, Malatya, Trabzon ve Sinop’tan gelenler İstanbul’da çoğunluğu oluşturuyor. Bu şehirlerde istihdam yaratacak yatırımların sayısını artırmalıyız. Bunun yöntemi de yatırımcının teşvik edilmesinden geçiyor. Fakat İstanbul’a göç veren bu şehirlerin hiçbiri 6’ncı bölge teşviklerinden faydalanamıyor. İstanbul’a göç veren 10 şehir 6’ncı bölge teşvikleri kapsamına alınmalı. Böylece yatırımcı avantajlı olduğu bu şehirlere yönelebilir ve tersine göç başlar.
” Hammadde bağımlılığı azaltılmalı’’
Türkiye’nin tekstilde büyük potansiyel taşıdığına dikkat çeken Aydın, “Üretim konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Fiyat rekabetinde Çin, tasarımda İtalya ve Fransa’yla yarışabiliriz. ABD’nin Çin’den temin ettiği tekstilin yüzde 1’ini Türkiye’ye kaydırabilirsek mevcut kapasitemizin 2 katına çıkıyoruz. Fakat hammaddedeki dışa bağımlılık sebebiyle tüm bu hedefleri gerçekleştirmemiz çok zor” dedi.
Gümrük Birliği anlaşması nedeniyle sentetik iplik ve elyaf grubunda devletin yatırımcıya teşvik veremediğini söyleyen Aydın,
“Gümrük Birliği anlaşmasında yapılacak bir tadilat ile bu sorun giderilebilir. Güncelliğini yitiren Gümrük Birliği maddeleri hem Türkiye’ye hem de Avrupa’ya zarar veriyor. Hatta Avrupa’da likra üreticisi olmadığından onlar da ihtiyacım daha yüksek maliyetle Çin’den temin ediyor” dedi
ASKON’UN 3 talebi
- Sanayide kümelenme modeline geçilmeli.
- İstanbul’da en çok göç veren 10 şehir. 6’na bölge teşvikleri kapsamına alınmalı.
- Hammadde yatırımlarına destek verilmeli ve yatırmanın önündeki engeller kaldırılmalı.