Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) 10. Divan Toplantısı Konya’da, TC Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Konya Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Konya Milletvekilleri Ziya Altunyıldız, Halil Etyemez, Muhammet Uğur Kaleli, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Ak Parti İl Başkanı Hasan Angı, Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, ASKON YK Üyeleri, Şube Başkanları ve divan üyeleri katıldı.
Konya’da Bayır Diamond Otel’de gerçekleştirilen 10. Divan toplantısı açılışı Divan Başkanları olarak ASKON Genel Başkan Yardımcısı Atilla Yılmaz, Teşkilatlanma Komisyon Başkan Yardımcısı Mehmet Bilici ve ASKON Konya Şube Başkan Vekili Ali Umur Beylerin belirlenmesi ile Kur’an-Kerim tilaveti, İstiklal Marşı ve ASKON Sinevizyon gösteriminin ardından ASKON Genel Başkanı Hasan Ali Cesur’un açılış konuşması ile başladı.
Cesur: ‘’ FETÖ Denilen Yılanın başı ve aveneleri kumpaslar ürettiler’’
10 Divan toplantısının açılış konuşmasını yapan ASKON Genel Başkanı Hasan Ali Cesur 2017 yılını değerlendirerek, 2018 yılına ilişkin öngörülerde bulundu.
ASKON Başkanı Cesur bu konuda şunları söyledi;
Hamdolsun 2017 yılında çıkartılan tüm krizlere rağmen, ülke olarak başta milletimiz ve hükümetimiz olmak üzere dirayetli bir duruşla dik durarak bütün bu oyunların üstesinden gelebildik. Bu ancak milli şuur ve vatanseverlikle olabilecek bir şeydi ve bu milletin evlatları bunu çok şükür Allah’ın izniyle başardı.
Hepinizce malum FETÖ denilen yılanın başı ve avenelerini bağırlarına basanlar, ülkemiz aleyhinde bu vatan hainlerinin peşine düşerek olmadık kumpaslar ürettiler. Ne var ki, hak bir idi, doğru bir idi, dünya 5’ten kat ve kat büyük idi. Nitekim mazlumun sesi olan ülkemiz Türkiye, hem kendi haklılıklarını hem de dünya üzerindeki masumların haklarını koruyabilecek yiğitlere sahip olduğunu gösterdi. Bu hususta yüce Rabbimize ne kadar şükretsek azdır.
Bugün Büyüyen Türkiye’yi ele alacağız. Öyle bir Türkiye’ki Suriyeli, Arakanlı, Filistinli kardeşlerine sahip çıkan, dünya 5’ten büyüktür diyerek mazlumun, masumun yanında Dünya’ya diz çöktürebilen ülke Türkiye.
Evet ülke olarak bir çok hedeflerimiz var. Bu hedeflere de ancak ve ancak güçlendikçe, büyüdükçe ulaşabiliriz. Bu bağlamda 2017 yılını dünya devlerine parmak ısırttırırcasına büyüyerek geride bıraktık. Güçlü bankacılık sistemi, sağlıklı kamu maliyesi, avantajlı nüfus yapısı, iş yapımına uygun kültürü, mali teşviklerin etkisi ve başarılı bulduğumuz kredi garanti fonu uygulaması ile bu başarı elde edilmiştir ve takdire şayan bir durumdur. İş dünyası olarak elbette bu büyümenin daha sağlıklı bir şekilde devam etmesini arzu etmekteyiz.
Biz inanıyoruz ki, katma değer üreten sektörlere yönelik yatırımların desteklenmesi, verimlilik artışına dayalı bir büyüme stratejisi ile, özel sektör yatırımları ve yapısal reformlarla Türkiye, Allah’ın izni ile 2018 yılında da sağlıklı büyümeye devam edecektir.
Başkan Cesur’un katılımcılara hitabının ardından AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyıldız katılımcıları hitap etti. ASKON gibi STK’ların ekonomiye olan katkısından bahseden Altunyıldız, ülke ekonomisinin istikrarlı bir şekilde büyümeye devam edeceği vurgusunu yaptı.
Altunyıldız’ın ardından Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ‘’ Büyüyen Türkiye’’ başlığı altında katılımcılara hitap etti.
Bakan Elvan: ‘’ İşyeri açma izin ve ruhsat süreçlerini YDO’lar Yürütecek’’
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından Konya’da düzenlenen 10. Divan Toplantısı’nda Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’dan iş dünyasını rahatlatacak bir müjdeli haber geldi. İş açmak isteyen bir çok girişimci tarafından şikayet konusu haline gelen işyeri açma izni ve ruhsat sürecini tek elden yürütme kararı aldıklarını açıklayan Elvan, Yatırım Destek Ofislerinin iş açmak isteyenlerin yerine tüm süreci tek elden yürüteceği müjdesini verdi.
Çalışmayla ilgili bu yıl İstanbul Kalkınma Ajansı bünyesinde pilot bir uygulama yaptıklarını belirten Bakan Elvan 2018 yılı içinde 3-4 ilimizde bu uygulamanın hayata geçirilerek, tek bir merkezden izin ve ruhsat işlerinin halledilebileceğini söyledi.
Sanayi Bölgelerinde tasarım ve dijital dönüşüm merkezleri kurulacak
Türkiye’nin ithalata bağımlılığı konusunda da açıklamalarda bulunan Bakan Elvan, gerekli destek mekanizmalarını kurarak ithalata olan bağımlılığı azaltacaklarını belirtti. Bakan Elvan ayrıca, sanayi bölgelerinde tasarım ve dijital dönüşüm merkezleri kuracaklarını bununla ilgilide Sanayi Bakanlığı ile ortak bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirtti.
Kalkınma Bakanı Elvan konuya ilişkin şunları söyledi;
Bakan Elvan, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) 10. Divan Toplantısı’nda, Türkiye’nin 2017’de otomotiv, demir-çelik ve diğer sektörlerde önemli oranda büyüdüğünü söyledi.
Makine teçhizat üretiminde yüzde 15,3’lük büyümenin gerçekleştiğini aktaran Elvan, bazılarının ise ihracattaki ve üretimdeki bu artışı görmezden geldiğini vurguladı.
Elvan, Türkiye’nin geçen yıl 1,5 milyonun üzerinde otomobil ürettiğine dikkati çekerek, 2017’de sağlıklı bir büyümenin gerçekleştiğini kaydetti.
Her sektörde büyümenin görüldüğünün altını çizen Elvan, yatırımların büyümeye katkısının yüzde 12’nin üzerinde gerçekleştiğini bildirdi.
– “Büyümeye ve güçlenmeye devam edeceğiz”
Elvan, sanayi üretiminin büyümeye katkısının yüzde 14,8 olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Bütün bunlar elle tutulur, gözle görülür büyümedir. O kesimler, siyasetçiler ve iktisatçılar… Dünyada ve Türkiye’de olanlardan uzaklar. Çünkü bunlar toplumla iç içe değildir. Sizlerle iç içe değiller. Toplumla bütünleşmiş ve kaynaşmış değiller. Bunların başarılı olması mümkün değil. Ama biz iktidara geldiğimizden itibaren halkımızla bütünleştik. ‘Vatandaşımızın derdi neyse bizim derdimiz de odur’ dedik. Halkımızın hizmetkârı olmak için yola çıktık. Milli iradeyi bu ülkede tesis etmek için yola çıktık ve bu yolda çok önemli başarılar elde ettik. Bundan sonraki süreçte Türkiye, büyümeye ve güçlenmeye devam edecek. İnşallah 2018’de ihracatımız ve yatırımlarımızdaki artışla, bütün olarak üretimdeki artışla büyümeye ve güçlenmeye devam edeceğiz.”
Üretimdeki artışın fabrikalarda kapasite yetersizliğini ortaya çıkardığına değinen Elvan, sanayicilerin yeni ve ilave yatırımlara yöneldiğine işaret etti.
– “2018’de sanayinin dijitalleşmesini sağlamalıyız”
Elvan, yaşanan bazı olumsuz hadiselere rağmen Türkiye’nin risk biriminin düştüğünü, buna rağmen ülkenin iyi yolda gittiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bundan sonraki süreçte enflasyon aşağı inmeye devam edecek. 2018’de sanayinin dijitalleşmesini sağlamalıyız. Mevcut sanayi tesislerimizin dijital dönüşümünü sağlayıp, gerçek anlamda dünyada rekabet edebilir konuma getirmemiz gerekiyor. Katmanlı üretimden bahsediyoruz, ‘sanayi 4.0’ diyoruz. Eğer biz bu dönüşümü sağlayamazsak büyümemizi sürdürebilir kılmamız mümkün değil. Her birinizin sanayinin bu dönüşümü yönünde adım atması gerekiyor. Organize sanayi bölgelerimize tasarım ve dijital dönüşüm merkezleri kuracağız. Bu merkezlerimiz sanayicilere danışmanlık yapacak. Eğitim faaliyetlerinde bulunacak ve tesislerde dijital dönüşümü sağlayacak mekanizmayı ortaya koyacaklar. Bu yönde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla yoğun çalışmalar yürütüyoruz.”
Türkiye’nin ihracatı ve üretiminin önemli ölçüde ithalata bağlı olduğunu anımsatan Elvan, şöyle konuştu:
“İthalata bağımlılığımızı aşağı çekici bir takım tedbirler aldık. Bundan sonraki süreçte de almaya devam edeceğiz. Petro kimya, savunma sanayi, yazılım, tıbbi ilaçlar, araç ve gereçler, enerji ekipmanları, raylı sistemler, bir bütün olarak baktığımız bu alanlarda ithalata bağımlılığımızın oldukça yüksek olduğunu görüyoruz. Ara mamul ithalatı toplam ithalatın içinde yüzde 74’lük orana sahip. Özellikle ara mal üretimini Türkiye’de gerçekleştirmek durumundayız. Onun için inşallah 2018 yılında bu alanlara yoğunlaşacağız. İthalata bağımlılığımızı azaltıcı tedbirleri alacağız ve gerekli destek mekanizmalarını oluşturacağız. Cari açık problemini de bu şekilde çözmüş olacağız.”
Elvan, şu anda yüzde 1 seviyesindeki Ar-Ge’nin milli gelirdeki payını yüzde 5’e çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.
– Tek elden izin ve ruhsat işlemleri gerçekleştirilecek
İş ve yatırım yapmayı kolaylaştırmaya devam edeceklerini anlatan Elvan, şunları kaydetti:
“Özellikle gençlerin yarı zamanlı çalışmasını kolaylaştıran mekanizma getireceğiz. Anında işe başlayacakları saat bazlı çalışma ortamı getireceğiz. Üniversite öğrencilerimizin, yarı zamanlı veya haftanın belirli günü çalışmak isteyen gençlerin önünü açacak, bürokratik işlemleri azaltacak düzenlemeyi yapacağız. Yerel düzeyde faaliyet gösteren Yatırım Destek Ofislerine yeni misyon vereceğiz. Herhangi bir yatırımcımız bir ilde yatırım yapmak istediği zaman izin ve ruhsat işlemlerini yapmak için kurum kurum dolaşmayacak. Yatırım Destek Ofisimize gidecek, ilgili arkadaşlar onlar adına tüm kurumlara orada başvuracak. Tek elden izin ve ruhsat işlemlerini gerçekleştiren mekanizmayı oluşturacağız.”
Sayın Bakanın hitapları sonrası sponsor olarak kurumların temsilcilerine katkılarından dolayı plaket takdimi yapıldı. Toplu fotoğraf çekimi sonrası 10. Divan programı açılış toplantısı sona erdi.