İstanbul Valiliği’nin ahilik haftası kapsamına geleneksel olarak düzenlemiş olduğu programlardan birine de ‘13. Yüzyıldan Bugüne Ahilik’ etkinliği ile ASKON’da ev sahipliği yaptı.
ASKON Genel Merkezi’nde düzenlenen ahilik haftası etkinliği kapsamında ‘13. Yüzyıldan Bugüne Ahilik’ başlıklı tecrübe paylaşım paneli gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü ASKON Genel Sekreteri Fatih Poyraz’ın yaptığı tecrübe paylaşım panelinde Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, SEMTA LDT YK Başkanı Elektrik Mühendisi Osman Çelik, Kebir Süt Ürünleri Genel Müdürü Yılmaz Karadeniz konuşmacı olarak yeraldılar.
Panelde ilk konuşmayı Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun yaptı. Kurşun burada yaptığı konuşmasında, Ahilik Kültürü için güncel gözlemlere değindi. Ahiliğin özünün; kardeşliği, doğruluğu temsil ettiğini belirten Kurşun, bir devletin ayakta kalması askeriyle, silahıyla mümkün değildir. Toplumsal barışı ile mümkündür. Bu yüzden ahilik teşkilatına toplumsal barışı ayakta tuttuğu için geçmiş dönemlerde çok önem verilmiştir’’ diyerek ahilik teşkilatına gereken önemin verilmesinin ne kadar önemli olduğuna değindi. Kurşun ayrıca Ahilik teşkilatının STK, dernek gibi yapılardan öte bir fikir, bir düşünce ve ideoloji olduğunu söyledi. Profesör Kurşun konuşmasına günümüzden kesitler de vererek Ahilik Teşkilatının esaslarına da değindi.
Ahilik hakkında verilen bu bilgilendirmenin ardından tecrübe paylaşım kısmına geçildi. Bu bölümde ilk konuşmayı Elektrik Mühendisi Osman Çelik yaptı. Çelik konuşmasında aldığı tedrisata değinerek bugünkü uygulamalara değindi. Bugün gelinen noktada gençlerin özellikle stajyerlik konusuna yeterli ehemmiyeti vermediğini belirtti. Çelik öğrencilere stajyerlik için kucak kurumların da tam anlamıyla öğrencileri almak istedikleri meslekte eğitmediklerini belirtti. Ahilik kültüründe dama pabuç atmaya da değinen Çelik, günümüzde bu bağlamda birçok değerin yitirildiğini belirtti.
Çelik’in ardından Kebir Süt Ürünleri Genel Müdürü Yılmaz Karadeniz katılımcılara hitap etti. Yılmaz burada, tedrisat hayatından, mesleğe nasıl başladıklarından, ideallerinden ve bugüne nasıl geldiklerinden bahsetti. Dededen gelen bir aile şirketi olduklarını belirten Yılmaz, dönemsel olarak yaşadıkları zorluklara değindi. Markalaşmanın bu kurum için çok önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, geçirdikleri zorlu süreci markalaşma ve kurumsallaşmakla atlattıklarını belirtti.
Konuşmaların ardından ASKON Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, katılımlarından ve vermiş oldukları bilgiler için konuşmacılara ve programa iştirak eden misafirlere bir teşekkür konuşması yaparak günün anlamına binaen Sayın Kurşun, Sayın Çelik ve Sayın Karadeniz’e hediye takdiminde bulundu.