Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, deprem bölgesi ziyaretinde açıklamalarda bulundu.
Depremzede illerin Türkiye ekonomisinde önemli bir yer edindiğini belirten ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, çalışmaları yerinde denetlemek üzere bulunduğu Malatya ve Adıyaman temasları sonrası açıklamada bulundu. Başkan Aydın; ‘’3 ila 5 milyar dolarlık bir ekonomik kayıp söz konusu, vergiden bankacılığa, büyümeden gayri milli hasılaya kadar ekonomik noktada etkileri olacaktır. Bu bilinç ile acılarımızın üstesinden gelmek ve bu şehirlerimizi yeniden imar edebilmek için daha çok çalışmalı, daha çok gayret etmeliyiz’’ diyerek depremzede bölgelerin yeniden inşası kadar ekonomik büyümeleri için de özel teşvik bölgesi ilan edilmesi çağrısında bulundu. ASKON Genel Başkanı Aydın ayrıca depremin ilk gününden bu yana deprem bölgesinde 12 Uçak, 1528 TIR, 76 iş makinesi, 987 uzman ve gönüllü ekip, 865 özel kazı ve kurtarma ekibi ile sahada olduklarının bilgisini aktardı.
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, beraberindeki heyet ile depremden etkilenen Adıyaman ve Malatya illerinde arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarının yapıldığı yerlerde kurtarma ekipleriyle görüştü, depremzedelerin ihtiyaçlarını dinledi. ASKON genel Başkan Aydın yerinde yaptığı çalışmalar sonrası depremin etkileri üzerine şu değerlendirmeler bulundu;
ASKON Genel Başkanı Aydın konuya ilişkin şunları ifade etti;
Son yüzyılın afeti. Geniş bir coğrafyada binlerce insanımızı vurdu. 130 atom bombası etkisinde, neredeyse Almanya Devleti’nin yüzölçümü kadar 300 kilometrelik alanda 15.2 milyon insanımızı etkiledi. Toplam gayri safi yurt içi hasılamızın yüzde 10.1’ini gerçekleştiren on ilimiz etkilendi. Bu on ilimiz ayrıca yüzde 1.15 puanlık büyümemize katkı sunuyordu. 254,2 milyar liralık ihracatımızın yüzde 10,9’u yani 27,6 milyar doları bu illerimizden geliyordu. Özellikle Gaziantep ilimiz 11.2 milyar dolar ile hatırı sayılır bir katkı sunuyordu.
Bu verilere baktığımızda biran öne yaralarımızı sarıp illerimizi yeniden kalkındıramazsak genel büyüme hedefimizden yüzde birlik bir kaybın yaşanacağı gözüküyor. Bu da çok ciddi bir oran. Ayrıca depremzede on il 176,4 milyar lira ile yüzde 7,5’luk vergi ödeme dilimine sahipti. Ve yine bankalardaki mevduatın yüzde 6.9 oranına denk gelen 567,7 milyar liralık bölümü bu on ilde.
Özel teşvikler ile bu bölgeler canlandırılacaktır
Bütün bu veriler ‘’3 ila 5 milyar dolarlık bir ekonomik kaybın söz konusu olduğunu, vergiden bankacılığa, büyümeden gayri milli hasılaya kadar ekonomik noktada etkileri olacağını gösteriyor. Bu bilinç ile acılarımızın üstesinden gelmek ve bu şehirlerimizi yeniden imar edebilmek için daha çok çalışmalı, daha çok gayret etmeliyiz. Gerekirse bölgeye özel teşvikler verilerek bu iller canlandırılmalı, yeniden inşası ile birlikte ekonomik olarak ayaklandırılmalıdırlar. Depremin ilk gününden itibaren bölgede büyük bir mücadele veriliyor. Buna bizatihi şahitlik etmiş bulunuyoruz. Acılarımızı elbette telafi edebilmek zor, devlet ve millet elele vererek bu zor günleri de aşacak ve bu şehirlerimizi hep birlikte yaşatacağız.
ASKON olarak elimiz her daim bu bölgede olacak
Depremin ilk gününden itibaren tüm şubelerimiz ile organize olduk ve depremzede iller ile şubelerimizi eşleştirerek AFAD ile koordineli bir şekilde gereken ihtiyaçlar üzerine yardım tırlarımızı, kargo uçaklarımızı, iş makinelerini, temel gıda maddelerini, giyecek içecek, ısınma, su, ekmek vb tedarik ederek sürekli bölgeye çıkardık. 12 Uçak, 1528 TIR, 76 iş makinesi, 987 uzman ve gönüllü ekip, 865 özel kazı ve kurtarma ekibi ile sahada olduk. Acılarımız büyük, milletçe başımız sağ olsun, Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin. Omuz omuza büyük bir dayanışma ile tekrardan ayağa kalkacağımıza inancımız tam. ASKON olarak elimiz her daim bu bölgede olacak.
Deprem bölgesi temaslarında ASKON Genel Başkanı Aydın’a genel merkez yönetim kurulu üyeleri, şube başkanları ve temsilcileri, Genç ASKON yönetimleri de eşlik etti.