Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, TÜİK tarafından açıklanan Şubat ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Başkan Aydın, Enflasyonla mücadele de alınan tedbirlerin olumlu yansımalarını gördüklerini belirterek, özellikle gıdada yapısal tedbirlerin alınmasının şart olduğunu söyledi.
ASKON Başkanı Aydın’ın açıklaması;
Enflasyonla Mücadeleyi Uzun Vadeye Yaymalıyız
TÜİK Şubat ayı enflasyon verilerine baktığımızda enflasyonla mücadele konusunda alınan tedbirlerin olumlu yansımalarını görmekle birlikte, özellikle gıda fiyatları üzerinde yapısal tedbirlerin alınmasının da şart olduğunu gözlemledik.
Enflasyonla mücadeleyi kısa ve uzun vadede değerlendirmemiz gerekmektedir. Kısa vadede alınacak tedbirlerin dengeleme politikası neticesinde pansuman tedavisi göreceği aşikar. Nitekim tanzim satış merkezleri ile gıda fiyatlarının belirli ürünler üzerinde etki göstererek fiyatları tuttuğu görülmektedir. Ama bunun yanı sıra, zam şampiyonu ürünlere baktığımızda karşımıza yüzde 35’lik bir artışla marulu görmekteyiz. Ha keza maydanoz, kırmızılahana, dere otu, salatalık, sarımsak gibi ürünlerde yüzde 20’lere yakın fiyat artışları görmekteyiz. Tanzim satış ve denetimlerde sıklık olmasaydı gıdadaki artış beklenilenden de çok yukarı seviyelere ulaşabilirdi. Ulaştırma, tekstildeki mevsimsel düşüş, hizmet sektöründeki iç talepteki daralma enflasyonumuzu düşüren diğer kalemler olmuştur. Bu bağlamda enflasyonla mücadeleyi uzun vadeye yaymamız gerekmektedir. Ha keza enflasyonla mücadele uzun vadeli sürdürülemez ise, serbest piyasa şartlarının hâkim olması durumda enflasyon rakamları yükseliş trendine girecektir. Bu nedenle devletimizin fiyatlar üzerindeki kontrolünü uzun vadede de devam ettirmesi şarttır. Eğer enflasyon rakamlarını tek haneli rakamlara indirmek istiyorsak, uzun vadede mücadeleye devam ederek, ciddi yapısal tedbirleri de almamız gerekmektedir.