HAK-İŞ 43. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri kapsamında “Ekonomik Sorunlar ve Çözüm Yolları” konulu panel düzenlendi. Panelde katılımcılara hitap eden ASKON Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, ekonomik gelişmeleri değerlendirerek, sorunların çözümüne ilişkin açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin’in moderatörlüğünü yaptığı “Ekonomik Sorunlar ve Çözüm Yolları” konulu panelde, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, AK Parti Genel Başkanı Yardımcısı Lütfi Elvan, ASKON Genel Başkanımız Hasan Ali Cesur panelist olarak yer aldı.
Panelde konuşan Genel Başkanımız Hasan Ali Cesur, ekonomik gelişmelere değindi.
“Ekonomide Son Aylarda Enflasyon, Yüksek Faiz ve Cari Açık Sorunları Yaşanıyor”
ASKON Genel Başkanı Hasan Ali Cesur ekonomide son aylarda yüksek enflasyon, yüksek faiz ve cari açık gibi sorunlar yaşandığına işaret ederek, bütün bunların ekonomik sorunların piyasaya yansıyan sonuçları olduğunu söyledi.
Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinde ortak bazı temel sorunların olduğunu anlatan Cesur, bunların kayıt dışılık, ithalata ve yabancı sermayeye bağımlılık, ihracatın düşük olması, sermaye yetersizliği, markalaşmanın olmaması, ölçek ekonomisinin sağlanamaması şeklinde sıraladı.
‘‘Enflasyonla Mücadelede Alınan Tedbirleri Destekliyoruz’’
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ise ,ekonomideki saldırılar ile enflasyonla mücadele kapsamında alınan tedbirleri desteklediklerini belirtti.
Ekonomik krizlerin ve yüksek enflasyonun en büyük mağdurunun işçiler olduğuna dikkati çeken Arslan, enflasyonla mücadelenin başarıya ulaşması için HAK-İŞ olarak her zaman elimizden gelen katkıyı vermeye hazırız” dedi.
“Özel Sektörü Rahatlatacak Adımlar Atılması Gerekiyor”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Elvan, Türkiye ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu, son dönemde döviz kurunun artmasıyla ithalata dayalı üretimde sıkıntılar yaşandığını ifade ederek, bu sıkıntılara bankaların sendikasyon kredilerinin yenilenmediği yönündeki birtakım algı operasyonlarının da eklendiğini söyledi.
Özel sektörü finansman bakımından rahatlatacak adımların atılması gerektiğinin dile getiren Elvan, “İşletmelerimizin ayakta kalması son derece önemli. Hazine ve Maliye Bakanlığımız, özellikle bankaların sermaye yapılarını detaylı olarak çalışıyor, BDDK de bu konu üzerinde çalışıyor. Bunlar ortaya çıktıktan sonra reel sektörü ayakta tutabilecek bir mekanizmayı oluşturacağız. Çünkü bizim için reel sektör son derece önemli” diye konuştu.
“Türkiye Sanayisinde 29 Çeyrektir Artış Yaşanıyor”
Panel Moderatörü Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Vedat Bilgin de Türkiye sanayisinde 29 çeyrektir üretim artışı yaşandığını belirterek, “Sanayi üretimi bir önceki döneme göre artmaya devam etti. Sanayi üretimi, reel sektör demektir. Türkiye’de konjonktürel bir dalgalanma var ama reel sektöre bunun yansımaları uzanmamış. İktisat politikasını yapanların, bunu reel sektöre yansıtmadan çözmesini ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.